اخبار ایران و گزارشات نقض حقوق بشر در ایران مقاله های حقوق بشری صدای زندانیان و فعالان سیاسی در ایران صدای بانوان ایران زمین
۱۴۰۴ اردیبهشت ۱۰, چهارشنبه
حادثه انفجار بندر عباس
در تاریخ ۶ اردیبهشت ۱۴۰۴، انفجار مهیبی در بندر شهید رجایی بندرعباس رخ داد که به یکی از بزرگترین حوادث صنعتی سالهای اخیر ایران تبدیل شد. در ادامه، گزارشی جامع از این حادثه ارائه میشود: 
⸻
انفجار بندر شهید رجایی بندرعباس؛ حادثهای با ابعاد گسترده
زمان و مکان وقوع حادثه
این انفجار در ساعت ۱۲:۱۰ ظهر روز شنبه، ۶ اردیبهشت ۱۴۰۴، در اسکله شهید رجایی بندرعباس، بزرگترین بندر کانتینری ایران، رخ داد. 
تلفات و مصدومان
بر اساس آخرین آمار رسمی، این حادثه منجر به جانباختن ۶۵ نفر و زخمی شدن بیش از ۱۲۰۰ نفر شد.
علت حادثه
بررسیهای اولیه نشان میدهد که قصور در رعایت اصول ایمنی و پدافند غیرعامل در بندر شهید رجایی محرز شده است. همچنین، خلافاظهاری در برخی موارد وجود داشته و دستگاههای امنیتی و قضایی با جدیت در پی شناسایی خاطیان هستند.  
واکنشها و اقدامات مسئولان
• رهبر معظم انقلاب اسلامی، آیتالله خامنهای، دستور بررسی دقیق حادثه و شناسایی مقصران را صادر کردند.
• وزارت کشور با تشکیل کمیتهای ویژه، اعلام کرد که با مقصران این حادثه بدون هیچگونه اغماض برخورد خواهد شد.
• نماینده بندرعباس در مجلس شورای اسلامی، احمد مرادی، اعلام کرد که احتمال خرابکاری یا حادثه تروریستی را تأیید نمیکند و منشاء انفجار هنوز در دست بررسی است.   
وضعیت فعلی
عملیات آواربرداری، خنکسازی و پاکسازی محوطه دچار حریق آغاز شده است. تعداد فوتیهای حادثه تغییر نکرده و برخی از مصدومان بهبودی یافته و از بیمارستان مرخص شدهاند. 
⸻
برای مشاهده لحظه وقوع انفجار و تحلیلهای بیشتر، میتوانید ویدیوهای زیر را مشاهده کنید:
⸻
این حادثه بار دیگر اهمیت رعایت اصول ایمنی و نظارت دقیق بر فعالیتهای صنعتی را یادآور شد. امید است با بررسی دقیق و برخورد قاطع با مقصران، از وقوع حوادث مشابه در آینده جلوگیری شود. 
بندر عباس و نظر شاهزاده رضا پهلوی درباره این فاجعه
سه روز از فاجعهى هولناك بندرعباس كذشته، و جمهورى اسلامى طبق رويهى هميشكى اش، به جاى پاسخكويى وشفاف سازى، مسير سركوب، دروغ و ينهانكارى را پيش كرفته است. نه علت انفجار را مى كويد؛ نه آمار واقعى جان باختكان را اعلام مى كند. عمق فاجعه و حقيقت، عامدانه از مردم دزديده شده است.
ملت ايران حق دارد بداند كدام «محمولهى بسيار خطرناك» بدون اظهارنامهى كمركى، به اسم كالاى معمولى وارد كشور شده ودر بندر، انبار شده است.
آنجه در بندرعباس رخ داد، يك حادثهى تصادفى يا خطاى انسانى نبود؛ بلكه يك جنايت سازمان يافته بود، از جنس زنجيرهى جنايت هايى كه اين رزيم و بانيانش از سينما ركس تا امروز مرتكب شدهاند.
جمهورى اسلامى نه تنها ارزشى براى جان ايرانيان قائل نيست، بلكه بى رحمانه از مردم به عنوان سير انسانى براى رسيدن به اهداف شوم و پليد خود استفاده
مى كند.
ملت ايران، جهل و شش سال است كه با انفجار زندكى مى كند. براى ايران و ايرانى، هيج مادهاى مركبارتر و خطرناكتر از جمهورى اسلامى و رهبرى فاسدش نيست.
براى پايان دادن به اين ظلم وويرانى، بايد بهپا خيزيم، متحد شويم وكشور، جان و آينده مان را از جنك اين جانيان، اين دشمنان قسم خوردهى ايران و انسانيت،
نجات دهيم.
١٠ دانش آموز دختر در اروميه پس از آتش كَرفتن سرويس مدرسه دجار سوختكى شدند
سرويس يك مدرسه دخترانه در اروميه در استان آذربايجان غربى
.در ايران آتش كَرفته است
بر اساس كزارش رسانه هاى ايران دختران دانشآموز و راننده اين سرويس، در
سطوح مختلفى دجار سوختكى شدند.
رئيس اورزانس استان آذربايجان غربى كفته است كه خودروهاى امدادى به
محل اعزام شدند.
مقام هاى محلى كفته اند كه تعداد مصدومان اين حادثه ١١ نفر از جمله راننده است كه برخى توسط اورزانس وبرخى توسط شهروندان حاضر در محل حادثه
به بيمارستان منتقل شدند.
محسن لنگرنشین
محسن لنكرنشين، كارشناس امنيت شبكه و فروشنده خودرو، يس از
دو سال همكارى با دانشكاه امام حسين به اتهام جاسوسى براى
اسرائيل بازداشت وبه اعدام محكوم شده است. او در فايل صوتى اى
كه به دست توانا رسيده، از شكنجه هاى كسترده روانى و جسمى
براى اعترافات ساختكى سخن كفته است؛ از جمله تهديد به
- بازداشت مادر، خواهر ونامزدش، قطع داروهاى حياتاش براى
كنترل صرع، تشنج هاى پى دريى، صحنه سازى ترور و حتى اجراى
نمايشى اعدام. بازجوها با ضبط ويديوهاى متعدد و سناريوهاى از
بيش نوشته شده تلاش كردهاند اعترافات او را بازسازى كنند, در
حالى كه مدارك دفاعى، از جمله نبودن در محل ترور يا مالك نبودن
موتورسيكلتى كه در پرونده ذكر شده، ناديده كرفته شدهاند. او
مى كويد تنها جرمش نخبه بودن وكار براى نهادهاى رسمى بود.
شايد محسن لنكرنشين به واسطه شغلش، جيزهايى فهميده بود كه
براى حكومت خطر داشت و با يك سناريوى ساختكى او را محكوم و
اعدام كردند....
۱۴۰۴ اردیبهشت ۵, جمعه
فائزه، زن بلوچ که زندگی را از نو ساخت
در دل گرمای جنوب شرق ایران، جایی در اطراف چابهار، زنی زندگی میکند به نام فائزه. شاید نامش در رسانهها نیامده باشد، اما داستانش از بسیاری از قهرمانان مشهور الهامبخشتر است.
فائزه از کودکی با فقر و تبعیض بزرگ شد. در منطقهای که بسیاری از دختران حتی فرصت تحصیل ندارند، او توانست تا کلاس نهم درس بخواند. اما همیشه رویایی در دل داشت: اینکه روزی کاری کند تا زنها در روستایش فقط به پختوپز و بچهداری محدود نباشند.
با کمک یک وام کوچک، کارگاه کوچکی برای ساخت صنایع دستی بلوچ راه انداخت؛ ابتدا با دو نفر، بعد پنج نفر، و امروز بیش از سی زن در آن کارگاه مشغول به کارند. او نهتنها منبع درآمدی برای خود و هممحلیهایش ساخت، بلکه به زنان یاد داد که قدرت دارند، حتی اگر جامعه خلاف آن را القا کرده باشد.
فائزه در مصاحبهای محلی گفته بود:
«وقتی زنها بتونن دستشون توی جیب خودشون باشه، میتونن تصمیم بگیرن. میتونن آینده بسازن.»
او بیصدا اما قدرتمند، انقلاب کوچکی در روستایش رقم زد. حالا زنانی که روزگاری ناامید بودند، دوباره به زندگی امید دارند. محصولاتی که زمانی فقط برای مصرف خانگی بود، حالا در بازارهای شهر فروخته میشود و حتی بعضیها به خارج از ایران هم صادر میشوند.
فائزه شاید مدال یا جایزهای نگرفته باشد، اما قلب صدها زن را با جرأت و تلاشش فتح کرده.
نسرین ستوده؛ وکیل وجدانها
نام نسرین ستوده امروز دیگر فقط یک نام نیست؛ نمادیست از مقاومت، شهامت، و ایستادگی برای حقوق انسانی، بهویژه زنان.
او متولد ۱۳۴۲ در تهران است و پس از تحصیل در رشته حقوق، وارد حرفه وکالت شد. اما برخلاف بسیاری از همکارانش که دنبال پروندههای پرمنفعت بودند، نسرین راه دیگری را انتخاب کرد: دفاع از کسانی که صدایی نداشتند. کودکانی که بدون شناسنامه مانده بودند، زنان تحت خشونت، فعالان سیاسی و عقیدتی، دخترانی که بهخاطر برداشتن حجاب اجباری دستگیر میشدند — همه اینها موکلان نسرین بودند.
او بارها بازداشت شد، مورد تهدید قرار گرفت، از وکالت محروم شد، اما هیچگاه عقب ننشست. یکی از تلخترین دورههای زندگیاش زمانی بود که در زندان، در اعتصاب غذا بهسر میبرد و از دیدن فرزندانش محروم بود. با این حال، صدایش خاموش نشد. او نوشت، اعتراض کرد، و الهامبخش شد.
در یکی از یادداشتهایش از زندان گفته بود:
«من در زندان هستم، اما وجدانم آزاد است. و این بزرگترین آزادیست که میتوان داشت.»
نسرین ستوده برای بسیاری از زنان ایرانی، نماد زنیست که در برابر فشار و سرکوب، انتخاب میکند که انسان بماند، فعال بماند، و عاشق آزادی باشد — حتی اگر هزینهاش را با جان بدهد.
سیمین دانشور؛ زنی که به زنان صدایی تازه داد
در روزگاری که صدای زنانه در ادبیات ایران یا بسیار کمرنگ بود یا در قالبهای مردانه مینوشت، زنی آمد که همهچیز را تغییر داد: سیمین دانشور، نخستین زن نویسنده ایرانی که بهصورت حرفهای و مستقل داستان نوشت و صدای نسل تازهای از زنان شد.
سیمین در سال ۱۳۰۰ در شیراز به دنیا آمد. از همان کودکی به نوشتن علاقه داشت. تحصیلاتش را تا سطح دکتری در رشته زیباییشناسی ادامه داد و بعدها بورسیهای گرفت تا در دانشگاه استنفورد آمریکا ادبیات خلاقه بخواند. اما چیزی که سیمین را متمایز میکرد فقط تحصیلاتش نبود. او درد جامعه را حس میکرد و با قلمی بیپروا، روایتگر زنانی شد که تا آن زمان کمتر دیده و شنیده شده بودند.
رمان معروف او، «سووشون»، نهتنها یکی از پرفروشترین کتابهای تاریخ ادبیات ایران است، بلکه نقطه عطفیست در روایت زن ایرانی. قهرمان زن داستان، «زن زری»، برخلاف بسیاری از شخصیتهای زن آن دوران، زنی پویا و آگاه است که در برابر ظلم و سنتهای بسته مقاومت میکند. سیمین در این رمان، تاریخ و سیاست را با تجربه زنانه پیوند زد.
هرچند او همسر جلال آلاحمد بود، اما هرگز در سایهاش محو نشد. او استقلال فکری خود را حفظ کرد و همیشه میگفت: «همسر جلال بودن باعث شد همه تصور کنند من تحت تأثیر او هستم، اما واقعیت این است که من راه خودم را میرفتم.»
سیمین دانشور برای زنان ایران فقط یک نویسنده نبود؛ او الگویی بود برای اینکه زنان میتوانند خالق، متفکر، و تأثیرگذار باشند؛ حتی در جامعهای که انتظار
داشت زن فقط شنونده باشد، نه سخنگو
نویسنده: متینه عطاالهی
شاهزاده رضا پهلوی: حمايت از مردم ايران براى سرنگونی رژیم به جاى گزینه جنگ و مذاكره
«انجه ما پيشنهاد مى كنيم، راه سومى است كه بهترين راه براى اجتناب از اقدام نظامى خواهد بود. يعنى به مردم ايران فرصت دهيد و بكذاريد خودشان
عامل تغيير باشند»
#اينديپندنت_فارسى
شاهزاده رضا پهلوى در كَفتكَو با پوليتيكو، از دولت هاى غربى خواست براى حمايت از موج اعتصاب هاى صنفى در سراسر ايران «صندوق اعتصابات» ايجاد كنند تا با فلج شدن شريان هاى اقتصادى دولت جمهورى اسلامى، پايان
اين رريم تسريع شود.
او معتقد است مذاكرات هستهاى دونالد ترامپ باتهران به برقرارى صلح در منطقه منتهى نخواهد شد, اما در عين حال مى كويد براى ايالات متحده و اروپا اين فرصت وجود دارد كه از شهروندان مخالف رزيم در داخل ايران، براى
سرنكونى حاكمان مذهبى حمايت كنند.
پوليتيكو در كزارش خود اشاره مى كند كه خشم عمومى از سركوب هاى رريم و سوءمديريت اقتصادى طى ساليان اخير به اعتراض هاى عمومى غير معمول و كستردهاى منجر شده و از طرفى جايكاه منطقهاى حكومت مستقر تهران نيز با سقوط بشار اسد، متحد اصلى اش در سوريه، وهمجنين حملات ويرانكَر اسرائيل عليه حماس وحزب الله، به شدت تضعيف شده است.
شاهزاده رضا پهلوى قرار كرفتن جمهورى اسلامى در موقعيت ضعف را فرصتى براى قدرت هاى غربى مى بيند تا حمايتشان را از مخالفان وكسانى كه ممكن است از رزيم جدا شوند, افزايش دهند. او در مصاحبه اى با پوليتيكو خواستار آزادسازى منابع مالى براى كمك به مردم در مقاومت مدنى مسالمت آميز شد! مجموعه اى از «اعتصابات كاركرى سازمان يافته كه مى تواند
يستم را فلج و وادار به فروپاشى كند».
شاهزاده رضا پهلوى مى كويد جنين «صندوق اعتصابى» مى تواند از دارايى هاى بلوكه شده ايران تامين مالى شود: «فلج كردن رزيم از طريق توقف كار و اعتصابها، كه اكر بتوانيم آن را تامين مالى كنيم با كمترين هزينه براى ملت همراه خواهد بود، جيزى است كه مى تواند در عرض جند ماه به وقوع
بپيوندد.»
كزارشى از اجراى حكم اعدام سه زندانى در زندان يزد از جمله يك زندانى بلوج و دو زندانى لر
حكم اعدام سه زندانى به نامهاى وحيد نارويى، يارولى محمودوند و رشيد سيدزاده، كه پيشتر در پرونده هاى جداكانه از بابت جرايم مرتبط با مواد مخدر
به اعدام محكوم شده بودند، در زندان مركزى يزد اجرا شد.
بر اساس كزارش رسيده به سازمان حقوق بشرى ههنكاو، سحركاه روز سه شنبه
٢ ارديبهشت ٢٢) ١٤٠٤ آوريل ٢٠٢٥)، حكم اعدام دو زندانى لر به نامهاى يارولى محمودوند اهل خرم آباد و رشيد سيدزاده اهل اليكودرز از توابع لرستان، ويك زندانى بلوج به نام وحيد نارويى، اهل زاهدان، در زندان مركزى يزد به اجرا در
آمد.
به كفته منابع مطلع، وحيد نارويى و يارولى محمودوند از ٥ سال پيش و رشيد سيدزاده نيز از ٤ سال پيش، در پروندههاى جداكانه از بابت جرايم مرتبط با مواد مخدر بازداشت و توسط دستكاه قضايى جمهورى اسلامى ايران به اعدام
محكوم شده بودند.
خبر اعدام اين سه زندانى، تا زمان تنظيم اين خبر در رسانه هاى حكومتى به
ويزه رسانه هاى نزديك به قوه قضاييه اعلان نشده است.
جمهورى اسلامي ايران در ٧٢ ساعت دستكم ٩ زندانى بلوج را اعدام كرد
سه شنبه، ١٩ فروردين ١٢٠٢
عبدالحكيم عظيم كَركَيج (زندان وكيل آباد مشهد)
عبدالرحمن كركيج (زندان وكيل آباد مشهد)
اميراحمد ثنايى (زندان وكيل آباد مشهد)
جهار شنبه، ٢٠ فروردين ١٢٠P
غلامرضا پرداخته (زندان شاهرود)
سجاد براهويى (زندان وكيل آباد مشهد)
يونس كُرد (زندان كَناباد)
اسماعيل دهمرده (زندان كناباد)
پنج شنبه، ٢١ فروردين ١٢٠P
احسان بامرى (زندان اير انشهر)
ياسين بامرى (زندان ايرانشهر)
۱۴۰۴ فروردین ۱۹, سهشنبه
بررسی حقوقی و قضائی پرونده توهین به مقدسات در فضای مجازی
بررسی حقوقی و قضائی پرونده توهین به مقدسات در فضای مجازی
مركز رسانه قوه قضائیه اخیراً از صدور کیفرخواست برای فردی خبر داده است که به اتهام “توهین به مقدسات از طریق انتشار ویدئو در فضای مجازی” تحت پیگرد قضائی قرار گرفته است. بر اساس این گزارش، فرد متهم که به دلیل تولید و انتشار ویدئویی از خود و چند نفر دیگر در حال ارتکاب عمل توهین به مقدسات شناخته شده، به دادسرای کرکان احضار شده و علیه وی اعلام جرم صورت گرفته است. این پرونده یکی از موارد پرچالش در حوزه قوانین فضای مجازی و حقوق شهروندی به شمار میرود که میتوان به بررسی ابعاد قانونی آن پرداخت
مركز رسانه قوه قضائيه از صدور كيفرخواست برای پروندهای خبر داد که در آن یک شهروند به دلیل “توهین به مقدسات از طریق انتشار ویدیو در فضای مجازی” تحت پیگرد قضائی قرار گرفته است. این پرونده به طور خاص به فردی اشاره دارد که در فضای مجازی اقدام به تولید و انتشار ویدئویی از خود و چند نفر دیگر کرده و در این ویدیو به مقدسات توهین کرده است. پس از انتشار این ویدیو، فرد مذکور توسط مراجع قضائی احضار و علیه او اعلام جرم صورت گرفت. در این راستا، برخی اصول قانونی و حقوق بشر به طور مستقیم با این پرونده در ارتباط هستند.
1. مبانی قانونی داخلی
در این پرونده، برخی از اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و قوانین حقوق بشری میتوانند مورد توجه قرار گیرند:
• اصل 22 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران: این اصل به رعايت حقوق ذاتى و شهروندى تأكيد دارد و هرگونه اقداماتی که منجر به نقض این حقوق شود، باید از منظر قانون بررسی شود.
• اصل 2 قانون اساسی: این اصل به آزادی قلم و بیان اشاره دارد. با این حال، آزادی بیان در بسیاری از موارد محدود به احترام به مقدسات و حقوق دیگران است.
• اصل 33 قانون اساسی: این اصل بر رعایت حقوق انسانی توسط قانون تأکید میکند و بیانگر این است که هیچ فردی نمیتواند حقوق دیگران را نقض کند.
2. مبانی حقوق بشر
بر اساس اعلامیه جهانی حقوق بشر که توسط مجمع عمومی سازمان ملل متحد تصویب شده، چند ماده مهم وجود دارد که در این پرونده به آنها باید توجه شود:
• ماده 8 اعلامیه جهانی حقوق بشر: این ماده بیان میکند که حقوق انسانی باید از طریق قانون محترم شمرده شود و هیچکس نباید تحت شکنجه، رفتار یا مجازات غیرانسانی یا تحقیرآمیز قرار گیرد.
• ماده 19 اعلامیه جهانی حقوق بشر: این ماده حق آزادی بیان را برای تمامی افراد تضمین میکند و اعلام میدارد که هر فردی حق دارد بدون دخالت، نظر خود را ابراز کند.
• ماده 22 اعلامیه جهانی حقوق بشر: این ماده به حق امنیت اجتماعی، فرهنگی و مالی اشاره دارد و تأکید میکند که حقوق افراد باید در چارچوب یک جامعه امن و محترم حفظ شوند.
3. چالشها و تناقضات حقوقی
پروندههایی مانند این مورد، چالشهای زیادی در تعادل میان آزادی بیان و رعایت احترام به مقدسات ایجاد میکند. از یک سو، حق آزادی بیان به عنوان یکی از اصول بنیادی حقوق بشر شناخته میشود، اما از سوی دیگر، احترام به مقدسات و ارزشهای دینی و فرهنگی نیز باید در نظر گرفته شود. به همین دلیل، در بسیاری از سیستمهای حقوقی، به ویژه در کشورهای با پیشینه فرهنگی و مذهبی خاص، قوانین محدودکنندهای برای جلوگیری از توهین به مقدسات وجود دارد.
در نهایت، این پرونده میتواند به عنوان یک مورد مرجع برای بررسی نحوه برخورد با جرائم فضای مجازی و توهین به مقدسات در چارچوب قانون اساسی و حقوق بشر باشد
تنطیم کننده: متینه عطاالهی
تحلیل گزارش عفو بینالملل درباره اعدامها در سال 2024 و وضعیت حقوق بشر در ایران
تحلیل گزارش عفو بینالملل درباره اعدامها در سال 2024 و وضعیت حقوق بشر در ایران
سازمان عفو بینالملل در تاریخ ۱۹ فروردین (۸ آوریل) گزارش سالانه خود را درباره اعدامها در سال 2024 منتشر کرد. طبق این گزارش، در مجموع بیش از ۱۵۰۰ نفر در سراسر جهان اعدام شدند و ایران با ثبت حداقل ۹۷۲ اعدام، بیش از ۶۰ درصد از کل اعدامهای ثبت شده در جهان را به خود اختصاص داده است. این گزارش تصویر نگرانکنندهای از وضعیت حقوق بشر در کشورهای مختلف، به ویژه ایران، ارائه میدهد.
افزایش اعدامها در جهان و ایران
طبق گزارش عفو بینالملل، اعدامها در سال 2024 نسبت به ۱۰ سال گذشته به بالاترین حد خود رسید. این افزایش عمدتاً ناشی از رشد چشمگیر اعدامها در چند کشور خاص، از جمله ایران، عراق و عربستان سعودی بوده است. این سه کشور تنها در سال ۲۰۲۲ مسئول بیش از ۸۰ درصد از کل اعدامهای شناخته شده در جهان بودند.
در سال ۲۰۲۴، تعداد اعدامها در جهان به حداقل ۱۵۱۸ نفر رسید که نسبت به سال قبل (۲۰۲۳) که ۱۱۵۳ مورد ثبت شده بود، افزایش ۳۲ درصدی داشته است. این آمار نشان میدهد که اعدام به عنوان یک ابزار قضائی در کشورهای خاص، به ویژه ایران، همچنان به طور چشمگیری در حال رشد است.
استفاده از اعدام برای سرکوب مخالفان
در بسیاری از کشورها، از جمله ایران، مجازات اعدام به عنوان ابزاری برای ایجاد رعب و وحشت در جامعه و سرکوب مخالفان سیاسی و اجتماعی به کار میرود. در ایران، طی اعتراضات “زن، زندگی، آزادی” که پس از مرگ مهسا امینی در سال 2024 آغاز شد، از اعدام به طور وسیع برای سرکوب معترضان استفاده شده است. یکی از افراد اعدامشده در این زمینه، محمد قبادلو بود که پس از شرکت در اعتراضات و محکومیت به اعدام در دسامبر ۲۰۲۲، علیرغم تلاشهای بینالمللی برای نجات او، اعدام شد.
این اقدام ایران بهویژه در زمینه نقض حقوق بشر و سرکوب حقوق مدنی و سیاسی مخالفان، انتقادات شدیدی از سوی جامعه جهانی و نهادهای حقوق بشری به دنبال داشته است. سازمانهای بینالمللی از جمله عفو بینالملل و دیگر نهادهای حقوق بشری همواره در تلاش بودهاند تا فشارهایی برای توقف اعدامها در ایران وارد کنند، اما با وجود این تلاشها، روند اعدامها همچنان در این کشور ادامه دارد.
ایران در صدر اعدامها
گزارش عفو بینالملل در خصوص ایران بیانگر این است که در سال 2024، دستکم ۹۷۲ نفر در ایران اعدام شدهاند. این رقم بیش از ۶۰ درصد از کل اعدامهای ثبتشده در جهان را به خود اختصاص میدهد و ایران را در صدر کشورهایی قرار میدهد که بیشترین تعداد اعدام را در سال ۲۰۲۲ انجام دادهاند. این در حالی است که بسیاری از این اعدامها به اتهامات سیاسی، حقوق بشری یا اعتراضات مردمی مربوط بودهاند.
نتیجهگیری
گزارش عفو بینالملل از اعدامها در سال 2024 تصویری تاریک از وضعیت حقوق بشر در ایران و چند کشور دیگر ارائه میدهد. اعدامها نه تنها به عنوان مجازاتی برای جرائم مورد استفاده قرار میگیرند، بلکه به عنوان ابزاری برای سرکوب مخالفان و ایجاد رعب و وحشت در جامعه به کار گرفته میشوند. این امر بهویژه در کشورهایی مانند ایران که در آن حقوق بشر به شدت نقض میشود، نشاندهنده ضرورت توجه بیشتر جامعه جهانی به وضعیت حقوق بشر و تلاش برای پایان دادن به چنین اقدامات ناعادلانه است.
تنظیم متینه عطاالهی
۱۴۰۴ فروردین ۱۷, یکشنبه
اخراج ١٥ دانشجو از دانشكاه آزاد سوهانك بهدليل «فعاليت مجازى، حجاب و روزه خوارى»
بر اساس اطلاعات رسيده به ايران اينترنشنال، حكم اخراج دستكم ١٠ دانشجوى دانشكاه آزاد واحد سوهانك صادر شده است. اين دانشجويان به دلايلى همجون اظهارنظرهاى انتقادى در فضاى مجازى، نافرمانى در برابر حجاب اجبارى وخوردن وآشاميدن در ماه رمضان، از تحصيل محروم
شده اند.
اطلاعات دريافتى ايران اينترنشنال در شنبه ء١ فروردين حاكى از آن است كه حكم اخراج دستكم ١٠ دانشجوى دانشكاه آزاد واحد سوهانك صادر شده
اين دانشجويان پيشتر به كميته انضباطى احضار شده بودند و اكنون حكم
اخراج آن ها صادر شده است.
بنا بر اطلاعات رسيده، بيشتر دانشجويان اخراجشده دانشكاه آزاد واحد سوهانك در كروههاى واتساپي داخلى دانشكاه، نسبت به عملكرد برخى استادان منتسب به نهادهاى حاكميتى، از جمله «استادان بسيجى دانشكاه»،
اظهارنظر كرده بودند.
دومين درخواست اعاده دادرسى بخشان عزيزى، زندانى سياسى محكوم به اعدام، رد شد
مازيار طاطايى، وكيل پخشان عزيزى، خبر داد كه ديوان عالى كشور براى دومين بار درخواست اعاده دادرسى پخشان عزيزى، زندانى سياسى كرد
محكوم به اعدام، رارد كرده است.
طاطاي روز شنبه در ايكس نوشت كه شعبه رسيدكى كننده بدون مطالبه پرونده محاكماتى، درخواست اعاده دادرسى را رد كرده و دفاعيات وكلا را
«بلادليل» دانسته است.
او نوشت: «جنين استدلالى از طرف شعبه رسيدكى كننده ملازمه با مطالبه
پرونده محاكماتى دارد كه متاسفانه انجام نشد.»
۱۴۰۴ فروردین ۱۵, جمعه
حقوق بشر زنان در ایران؛ مبارزهای برای نفس کشیدن
زنان در ایران، قرنهاست برای دیده شدن، شنیده شدن، و زندگی کردن بهعنوان انسانهایی برابر در جامعه میجنگند. با اینکه نیمی از جمعیت کشور را تشکیل میدهند، اما در ساختارهای قانونی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، با تبعیضهایی مواجهاند که ریشه در نظاممندترین اشکال سرکوب دارد.
تبعیض، از قانون شروع میشود
بسیاری از قوانین رسمی ایران، آشکارا حقوق زنان را محدود میکنند. از حق حضانت فرزند گرفته تا حق طلاق، سفر، پوشش و حتی انتخاب شغل، زن در چارچوب قوانین جمهوری اسلامی همچنان تحت ولایت مرد قرار دارد. سن قانونی ازدواج برای دختران ۱۳ سال است — و در مواردی حتی پایینتر، با اجازهی ولی و دادگاه. این یعنی نهاد قانون، بهجای حمایت از کودکی، خودش زمینهساز کودکهمسری است.
دیوارهای نامرئی زندگی روزمره
تبعیضها تنها در متون قانونی نیستند؛ آنها در زندگی روزمره جریان دارند. زنی که بدون حجاب «مناسب» از خانه خارج شود، ممکن است بازداشت یا جریمه شود. زنی که صدایش را در خیابان بلند کند، مورد قضاوت یا آزار قرار میگیرد. زنی که شغلی مردانه انتخاب کند، نادیده گرفته میشود. و حتی زنی که در اعتراض به این شرایط به خیابان بیاید، ممکن است به جرم «تشویق به فساد» محاکمه شود.
سرکوب سیاسی و حذف سیستماتیک
زنان ایرانی در سالهای اخیر نقش پررنگی در جنبشهای مدنی، دانشجویی، محیطزیستی و کارگری داشتهاند، اما همواره با شدیدترین برخوردها مواجه شدهاند. فعالان حقوق زنان، وکلایی چون نسرین ستوده، و خبرنگارانی چون هنگامه شهیدی و سپیده قلیان، نمونههایی هستند از زنانی که برای دفاع از حقوق بشر زندانی شدهاند.
اما زنان ایستادهاند
با وجود همهی فشارها، جنبش زنان در ایران خاموش نشده. از «چهارشنبههای سفید» تا «زن، زندگی، آزادی»، زنان ایرانی نشان دادهاند که صدایشان خاموششدنی نیست. شبکههای اجتماعی، رسانههای مستقل، و حتی هنر و ادبیات، به میدانهایی برای مقاومت تبدیل شدهاند.
نادیده گرفتن حقوق زنان، نادیده گرفتن آیندهی یک ملت است
یک جامعه بدون برابری جنسیتی، محکوم به توقف است. تا زمانی که زنان در ایران از ابتداییترین حقوق انسانی خود محروماند — از حق انتخاب، آزادی، کرامت و امنیت — نمیتوان از توسعه، عدالت یا حتی صلح واقعی سخن گفت. دفاع از حقوق زنان، دفاع از انسانیت است.
نویسنده : متینه عطاالهی
ممنوعیت خوانندگی برای بانوان؛ خاموش کردن صدایی که حق بود
صدای زن، برای بسیاری از ما، نه تنها موسیقی، بلکه بخشی از خاطرات، فرهنگ و احساسات عمیق انسانی است. اما در سرزمینی که بانوانش قرنها در شعر، موسیقی، و هنر نقشآفرین بودهاند، امروز صدای آنها ممنوع شده است. خوانندگی برای زنان نهتنها محدود، که عملاً سرکوب شده. و این، چیزی فراتر از یک ممنوعیت فرهنگی یا قانونیست؛ این یک خاموشی تحمیلیست بر یکی از بنیادیترین حقوق انسانی: حق بیان.
صدای زن، تهدید نیست
در نظامهای مبتنی بر سرکوب، هنر همیشه خطرناک تلقی میشود، و صدای زن، در این میان، به نماد مقاومت بدل میگردد. اما این تصور که صدای زن میتواند موجب فتنه شود، ریشه در نگرشی دارد که زنان را نه انسانهای کامل، که ابزار یا تهدید میبیند. صدای زن، همانند صدای مرد، حامل احساس، اندیشه، و زیباییست؛ چرا باید با آن چنین دشمنی شود؟
سانسور یا حذف؟
زنان در ایران حق خواندن در ملا عام را ندارند. کنسرتهای انفرادی برای آنان برگزار نمیشود، و در بهترین حالت، تنها به عنوان همخوان در گروههای مختلط یا در محافل خصوصی فعالیت میکنند. این نه سانسور، بلکه حذف سیستماتیک است. خاموش کردن زنان از صحنهی موسیقی، در واقع خاموش کردن یک نسل از روایتها، دردها، عشقها و امیدهاست.
محروم از یک حق اساسی
حق ابراز وجود، بخشی جداییناپذیر از حقوق بشر است. ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر میگوید: «هر فردی حق آزادی بیان دارد؛ این حق شامل آزادی داشتن عقیده بدون مداخله، و جستوجو، دریافت و انتقال اطلاعات و ایدهها از طریق هر رسانهای بدون در نظر گرفتن مرزهاست.»
وقتی زنی را از خواندن بازمیدارند، در واقع نه تنها آزادی بیان او، که کرامت انسانیاش را هدف قرار میدهند. این ممنوعیت تنها محدود به سالنهای کنسرت نیست؛ بلکه صداییست که در دل بسیاری از دختران نوجوان خفه میشود، پیش از آنکه جرأت کنند آرزوهایشان را فریاد بزنند.
صدایی که خاموش نمیشود
اما صدای زن، تاریخی به درازای خود حیات دارد. زنان ایرانی، با همهی فشارها، در قالب موسیقی زیرزمینی، شبکههای اجتماعی، یا حتی در خانههایشان، خوانندگی را رها نکردهاند. صدایشان هنوز جاریست، هرچند گاه بیمیکروفن، بیاجازه، بیتشویق.
شاید دولت بتواند صحنهها را ببندد، اما نمیتواند قلبها را خاموش کند. زنان همچنان میخوانند؛ برای خودشان، برای همدلی، برای آزادی.
نویسنده متینه عطاالهی
۱۴۰۴ فروردین ۱۳, چهارشنبه
اعدام دستكم ٥٨ نفر در ماه مارس ٢٠٢٥ در ايران
بر اساس كزارش ماهانه سايت حقوق بشرى ههنكَاو، در ماه مارس ٢٠٢٥ در زندان هاى ايران دستكم ٥٨ نفر #اعدام شدهاند. اين ميزان موارد اعدام بيانكر ٢٢٢ درصد افزايش نسبت به ماه مارس سال ٢٠٢٣ است.
آمار هه نكَاو بر اساس تحقيقات اين سازمان حقوق بشرى تنظيم شده و هويت همه ٥٨ نفر اعدامى نيز مشخص شده است. اعدام هيج يك از اين افراد از سوى قوه قضائيه اعلام نشده است. از ميان اين ٨ه نفر دستكم م زن اعدام شدهاند كه سه نفر از آنها به دليل اتهام "قتل عمد" و يك نفر نيز به دليل
"جرايم مرتبط با مواد مخدر" بوده است. به كفته اين كزارش، اغلب اين اعدامها مخفيانه در زندانها صورت كرفته و در برخى موارد حتى خانواده و
بستكان اجازه ملاقات آخر با زندانيان پيش از اعدام را نداشتهاند.
ههنكاو افراد اعدام شده را بر حسب تعلقات اتنيكى تفكيك كرده است كه در اين آمار بيشترين اجراى حكم اعدام در مورد زندانيان فارس با ١٨ نفر و سپس
زندانيان ترك باما مورد بوده است.
اغلب موارد اعدام در مورد جرايم مرتبط با مواد مخدر و سپس قتل بوده است. كه به ترتيب ٣٠ و ٢٨ مورد هستند. بيشترين آمار اجراى حكم اعدام مربوط به استان خرسان رضوى (٩ مورد) و سپس آستان آذربايجان شرقى (ء
مورد) بوده است.
شوراى عالى امنيت ملى قانون را "بى حيثيت" و '"شرايط جنكل" را در كشور حاكم كرده است
#محمد_منان_رئيسى، نماينده قم در مجلس شوراى اسلامى، به شدت به توقف قانون "#عفاف_وحجاب" توسط شوراى عالى امنيت ملى اعتراض كرد. به كَفته نماينده قم، حكومت ايران "سكولار نيست و نبايد نسبت به
باورها و ارزش هاى دينى بى تفاوت و بى تعهد باشد."
بنا به ارزيابى اين نماينده مجلس، "هسته سخت نظام" يعنى طرفداران نظام ولايى در ايران، شرايط سخت اقتصادى و افزايش بهاى سكه و دلار را تحمل مى كنند، زيرا كه "دلشان به اين خوش است كه در جامعه احكام خدا اجرا
مى شود."
نماينده قم در ويديويى كه در رسانه هاى داخلى منتشر شده مى كويد:
«اشكالى ندارد, ما كرانى را تحمل مى كنيم و زير بار اين فشار اقتصادى له مى شويم اما به دليل انتساب جمهورى اسلامى به اسلام، شريعت و احكام،
ممجنان پاى جمهورى اسلامى ايستاده ايم.»
به كفته او ادامه سياست شوراى عالى امنيت ملى سبب "نااميدى هسته سخت نظام" خواهد شد. او با نام بردن از روساى سه قوه از آنان خواست كه قانون قبلى در زمينه حجاب راحداقل مبناى كار نهادهاى انتظامى و دستكاه
قضايى قرار دهند.
او شوراى عالى امنيت ملى را متهم كرد كه قانون را "بى حيثيت" و "شرايط
جنكل" را در كشور حاكم كرده است.
او ضمن اعتراض به مصلحت انديشى شوراى عالى امنيت ملى كفت: «اكَر احكام خدارا تعطيل كرديد ومصلحت انديشى بجا كرديد وكفتيد اجرا نمى كنم، هسته سخت نظام نااميد مى شوند. اكر هسته سخت نظام نااميد شوند واز بدنه انقلاب جدا شوند، يعنى رحم اللّٰه من يقرأ الفاتحة مع
الصلوات.»
تصويب قانون "عفاف و حجاب" در ماه هاى كذشته در ايران با انتقادات و اعتراض هاى كَسترده زنان وجامعه مدنى مواجه شد. به كَفته ناظران سياسى اجراى اين قانون، مقاومت شديد زنان را در بي داشته ودولت پزشكيان راهى جز توقف اجراى اين قانون نداشته است. در روزهاى كذشته نيز نيروهاى انتظامى تجمع طرفداران حجاب اجبارى در مقابل ساختمان مجلس را برهم
زدند كه واكنش شديدى از سوى تندروها را در پي داشت.
اشتراک در:
پستها (Atom)
وقتی موشکها سخن میگویند؛ روایت تلخ جنگ ایران و اسرائیل
️ «تهران دیگر شب ندارد» شامگاه داغی بود در خردادماه ۱۴۰۴. صدای آژیر خطر، خیابان ولیعصر را برای چند ثانیه در سکوت فرو برد، سپس انفجارها آسم...
-
شهبانو فرح پهلوی: بانویی تأثیرگذار در تاریخ معاصر ایران شهبانو فرح پهلوی، یکی از تأثیرگذارترین بانوان تاریخ ایران، با نگاه مدرن و انساندوس...
-
اعدام زنان در ایران: بررسی روند، دلایل و پیامدها اعدام زنان در ایران یکی از موضوعات بحثبرانگیز حقوق بشری است که همواره واکنشهای گستردهای...
-
موضوع دیه در حقوق اسلامی و تفاوت آن بین مرد و زن یکی از مسائل پرچالش و بحثبرانگیز در ایران است که به طور ویژه در موارد مربوط به قصاص و مجاز...